FACEBOOK SİZİN HAKKINIZDA NE TÜR BİLGİLER TOPLUYOR ?
Facebook bilindiği üzere dünyada en yaygın kullanılan sosyal medya mecralarından birisidir. Ancak Facebook kullanıcıları gizlilik ilkelerinin denetim altında tutulmasına karşı kontrol sahibi değildir.
Facebook üzerinden bir paylaşım yaparken bu paylaşıma kimlerin erişebileceğini kendiniz seçebiliyorsunuz ancak kişisel bilgilerinizi Facebook’un kendisinden gizlemek pek de mümkün değil. Diğer yandan aylık olarak yaklaşık olarak 2,2 milyar aktif kullanıcıya sahip olan Facebook bahsettiğimiz gibi çevrimiçi iken ulaştığı kişisel verilere ilginçtir ki çevrimdışı iken de ulaşabiliyor.
Weberd Reklam Ajansı olarak bu konuyu değerlendirdik ve ister çevrimiçi isterse çevrimdışı olsun kişisel bilgilerinizin korunmasına ve bilgilerinizin güvenliğinin sağlanmasına yönelik tedbirler oluşturmuş bulunmaktayız.
Facebook’un kişisel bilgilerinize ait hangi verileri topladığına şöyle bir bakacak olursak;
PROFİL BİLGİLERİNE AİT VERİLER
Facebook gizlilik esaslarına göre; Facebook, bir hesap açmanız, içerik oluşturmanız veya paylaşmanız ve başkalarıyla mesajlaşmanız ya da iletişim kurmanız dahil olmak üzere, Facebook ile bütün bunlara erişim sağlamanız durumunda size ait içerikleri, mesajları ve diğer bilgileri toplamaktadır. Hatta bu içerik bilgilerine kişilerin paylaştıkları fotoğraflar ve bu fotoğraflara ait yer , zaman ve kişiler de dahildir.
Örneğin; Eskişehir hashtag’i ile arkadaşlarınızı etiketlediğiniz bir fotoğrafta; fotoğraf içeriği, fotoğrafa ait mekan/zaman, fotoğraftaki kişiler Facebook tarafından veri olarak elde edilmektedir. Ayrıca üyelik aşamasında kullandığınız e-mail adresleri ve telefon numaralarına ait bilgileriniz de yine Facebook tarafından depolanmaktadır.
GÜNDELİK HAYATINIZA AİT VERİLER
Günümüz dünyasında çoğu insan alışverişini artık internet üzerinden gerçekleştirmektedirler. Eğer Facebook üzerinden giriş yaparak alışveriş gerçekleştiriyorsanız, Facebook bütün alışveriş bilgilerinize ait bilgilerinizi depolamakta. Örneğin; bir siteden oyun almak veya bir derneğe bağış yapmak gibi faaliyelerinizi Facebook üzerinden gerçekleştirdiğiniz zaman işlemlere bağlı olarak kredi kartı ya da banka kartı numarası veya başka kart bilgisi gibi ödeme bilgileri, diğer hesap ve kimlik doğrulama bilgileri ve fatura, gönderim ve iletişim bilgilerini gibi verileriniz Facebook tarafından alınmaktadır.
CİHAZLARINIZA AİT VERİLER
Facebook, kullandığınız bilgisayar, telefon, internete ve internet erişimi olan herhangi bir cihazdan gelen bilgileri de toplamaktadır. Ayrıca farklı farklı cihazlar üzerinden giriş yaptığınız takdirde de bilgileriniz Facebook tarafından birleştirilmektedir.
Şöyle ki, Facebook telefonunuzda nasıl kullandığınıza ilişkin olarak topladığı bilgileri
, Facebook’u dizüstü bilgisayar veya tablet gibi başka cihazlarda kullanırken gördüğünüz içerikleri veya özellikleri daha kişisel hale getirmek veya telefonunuzda size gösterilen bir reklam sonrasında başka bir cihaz üzerinden buna ilişkin bir işlem yapıp yapmadığınızı ölçmek için kullanmaktadır.Weberd olarak biz de Facebook’un cihazlarınız üzerinden diğer hangi bilgilerinize erişim sağladığını sıraladık;
- Cihaz özellikleri
- Cihaz işlemleri
- Cihaz sinyalleri
- Ağ ve bağlantılar
- Çerez verileri…
Nitekim bütün bu bahsi geçen veriler siz çevrimdışı olsanız bile elde edilebiliyor. Şöyle bir baktığımızda Facebook’un size ait neredeyse bütün bilgileri aldığı gibi bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu hususta güvenliğinizi içeren bilgilerin sosyal medya mecralarında kontrol altında tutulması ve bu durumun denetlenmesi oldukça zordur. Eskişehir Reklam Ajansı olarak bu durum karşısında özellikle de kurumsal sosyal medya hesaplarınız konusunda profesyonel sosyal medya yönetimi desteği almanızı tavsiye etmekteyiz.